6 TIPP, HOGY NE KAPJ IDEGBAJT, HA ÚJ TÁRSASHÁZBA KÖLTÖZÖLÉpülő társasházban vásároltál lakást, és most kezd eleged lenni a kivitelezőből? Nem tudod, milyen folyamatok követik egymást, és neked mit kell tudnod az adott időben? Akkor az alábbi felsorolás neked szól, hogy az idegeid is bírják az iramot!


A válaszfalak kialakításán általában van lehetőséged változtatni. Ezt már az elején kérni fogják tőled. Tehát azonnal gondold át, hogy a meglévő bútoraid elférnek-e a tervezett falszakaszok mellett, hová tudsz tenni ágyat, asztalt, szekrényt. Az adott helyre betehető bútorok mélysége, mérete elegendő –e neked. Sokszor egy 10-20 cm-es faleltolás oldja meg a vállfás ruhák elhelyezésének a gondját.

Amikor a falak állnak, már kérni fogják tőled a világítótestek, kapcsolók, dugaljak helyét. És tulajdonképpen már meg is érkeztél arra a pontra, amikor a lakás komplett berendezése a szemed előtt kell, hogy legyen. Tudnod kell, hol lesz TV, íróasztal, éjjeli lámpa, műszaki berendezés. Azt is tudnod kell már ekkor, hogy milyen dekorációs belsőépítészeti elemeket szeretnél, amiben világítás lesz elhelyezve. Például hol lesz gipszkarton, melyik bútorban lesz világítás. Egyet ne felejts el: a jó világítás a lakás lelke!

Nem sokkal ez után meg kell mondanod, hogy a gépészeti berendezések hol lesznek elhelyezve. Itt kell átgondolnod, hogy merről folyjék le a víz a kádból, zuhanyzóból, mekkora mosdót szeretnél, a csaptelepek hol helyezkedjenek el, hol lesz a mosógép. De tudnod kell azt is, hová szeretnél radiátort, vagy milyen fűtési és hűtési megoldásokat szeretnél használni. Ennél a fázisnál, már látnod kell magad előtt a konyhádat. Azt legalábbis mindenképp, hogy hol lesz mosogató, mosogatógép, tűzhely. Ha ezzel megvagy, lesz egy szusszanásnyi időd, hogy végig gondold hol is tartasz.

Ha kipihented magad, következik a kreatívabb része a dolgoknak. Válaszd ki a megfelelő csempét, burkolólapot. És tervezd meg, hogy helyezzék el a falon. Ha nincs ötleted a kivitelező is biztosan megoldja, de attól sok kreativitást azért ne várj. Ha lesz benne, örülj neki, jó helyen vagy!

Ezután következik a melegburkolatok kiválasztása. A padlószőnyegé, parkettáé. Ebben a szakaszban már a lakásod színvilága kell, hogy előtérbe kerüljön. Lásd, hogy az eltervezett színeket miként tudod összekapcsolni, harmóniába hozni. Mindenképp vedd figyelembe a már meglévő bútoraid színvilágát, és azt, hogy vannak olyan részei a lakásnak, amelyeket ritkán változtatunk (pl. az ajtók). Tehát a divatos színeket inkább az olyan dolgoknál válaszd, amelyeknél néhány év múlva akár tudsz módosítani.

Végül pedig a falaknak a színeit kell kiválasztanod. Ha több színt szeretnél látni, akkor kedvező, ha már ismered a leendő bútoraidnak a méretét is. Ha világos lakást szeretnél, akkor nem hogy az a jó, ha minden tárgy világos, a sötét – világos kontrasztok alkalmazásával sokkal inkább ki tudod emelni a világos színeket és élettel telibb is lesz otthonod! Azt jó, ha tudod, hogy ha színes falakat szeretnél, azt sok kivitelező csak felár ellenében teszi meg, mint ahogyan az egyéb dekorációs elemek (falburkolatok, díszlécek, tapéták) fölhelyezését is.

Ha mindezeken sikeresen túljutottál, minden esélyed megvan rá, hogy ép elmével be fogsz költözni új otthonodba. Vár még rád a bútorok kiválasztásának kellemes terhe!


Új otthonodhoz sok boldogságot kívánok!


Demeter Anikó

lakberendező, belsőtér-rendező

www.fortunadekor.hu

 
Hirdetés